Kapalı Devre TV Sistemleri
Bina ve tesislerin güvenlik amacıyla izlenmesi ve kayıt altına alınması için kullanılan Kapalı Devre TV Sistemleri güvenliğin yanı sıra satış amaçlı süreçlerin kontrolü ve iş geliştirme gibi alanlarda da kullanımı oldukça yaygınlaşmış olan temel güvenlik çözümlerinden biridir.
Teknolojinin hızla gelişmesi ile, günümüzde Kapalı Devre TV Sistemleri, güvenlik amacının yanı sıra; satış, personel performansı kontrolü, iş geliştirme gibi farklı fonksiyonları denetleme amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Kapalı Devre TV Sistemi tek bir noktadan farklı mekanların izlenmesini ve kayıt altına alınmasını da mümkün kılmaktadır.
Kapalı Devre TV Sistemleri portföyünde geniş bir ürün yelpazesi kullanılmaktadır. Müşterinin ihtiyacı ve bütçesi doğrultusunda; sistem, ekonomik analog kameralardan yüksek çözünürlüklü 4K kalitesinde ve H265 video sıkıştırma formatında IP kameralarla; Dijital Kayıt Cihazından, LAN/ WAN uyumlu video iletim sistemlerine her tip ve büyüklükte tasarlanabilir. Bu sistemler, Hırsız İhbar, Çevre Güvenlik, Yangın Algılama ve Geçiş Kontrol Sistemleri dışında, POS cihazı, para sayma makinaları vb. entegre edilebilir.
Altyapı ve işletme maliyetlerindeki avantajlarından, çeşitliliğinden ve görüntü kalitesinden dolayı tüm üreticilerin ARGE yatırımlarını hızlandırdığı IP tabanlı sistemler, kurumların bilgisayar ağ yapılarının artık yüzlerce kameradan gelen veriyi taşıyabilecek kadar güçlenmiş olması ve IP kameraların sunmakta olduğu kaliteli görüntünün, güvenlik birimlerinin işlerini daha verimli yapmalarına yardımcı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ayrıca birden fazla lokasyona giriş yapabilecek, giriş yapan kişilerin IP Kapalı Devre TV Sistemlerine ait kameralar vasıtasıyla güvenlik kontrol noktalarında; bina turnike girişlerinde, bina resepsiyon geçişlerinde, bina içindeki yetkiye bağlı sirkülasyonunun tanımlanmasında geçiş yetkileri “Biyometrik Okuyucular” ile sağlanabilmektedir. Ayrıca Kapalı Devre TV Sistemi; akıllı video analiz senaryoları (Sınır Güvenliği, Şüpheli Bagaj, Bölge İhlali, Nesne Sayma, Takip Modülü,Yoğunluk Haritası, Kayıp Obje Algılama, Yön Takibi) ile, oluşabilecek tehditleri önceden algılayarak engellemektedir. Video analiz ile alarm durumu olmadığı sürece aktif olarak görüntülerin izlenmesine gerek kalmaz.
Bina ve tesislerin güvenlik amacıyla izlenmesi ve kayıt altına alınması için kullanılan IP Kapalı Devre Tv Sistemleri sistemleri, güvenliğin yanı sıra satış amaçlı süreçlerin kontrolü ve iş geliştirme gibi alanlarda da kullanımı oldukça yaygınlaşmış olan temel güvenlik çözümlerinden biridir.
DVR, NVR ve yönetim yazılımlarının dahil olduğu Dijital Kayıt & Görüntü İletim Sistemlerinde, kameraların özelliklerinin ortama en uygun olanının seçilmesinden daha önemli olan, bu kameralardan gelen görüntülerin kayıt altına alınması, gerektiğinde kayıtların izlenmesi, network ile cihaza herhangi bir noktadan bağlanarak gereken kayıtların görüntülenmesi ve istendiğinde görüntülerin transfer edilebilmesidir.
Fiber Optik İletişim Sistemleri ve Video Network ise; Kapalı Devre TV Sistemlerinin kablolama alt yapısı ile birlikte; alarm, kontrol ve her türlü data sinyallerinin, yüksek kalitede, uzak mesafelere, güvenli şekilde taşınması ve aynı şekilde sahadan gelen bilgilerin merkezde birleştirilerek değerlendirilmesini sağlamaktadır.
Geçiş Kontrol Sistemleri
Güvenlik ve puantajlama alanında önemli bir uygulama haline gelen kartlı geçiş sistemleri iş verimliliği ve düzenin oluşturulmasına ilişkin hizmet özellikleriyle de öne çıkmaktadır.
Entegre Elektronik Güvenlik Sistemlerinin, vazgeçilmez bir parçası olan Geçiş Kontrol Sistemleri, kamusal binalarda çeşitli işletme, hastane, okul, yurt, laboratuar, fabrika ve özel alanlarda, residence, AVM vb., insanların yoğun olduğu alanlarda giriş-çıkışların denetlenmesi, yetkili olmayan kişilerin engellenmesi, yüksek güvenliğin sağlanması ve bu bilgilerin elektronik ortamda raporlanabilmesi amacı ile oluşturulmuştur. Bu sistemler, binanın güvenilirliğini arttırırken, çalışma saatlerinin değerlendirilmesiyle çalışma disiplininin oluşması açısından da somut veriler sunmaktadır. Bilgisayar tabanlı veya bilgisayara bağlı olmaksızın, güvenlik düzeyine ve önemine bağlı olarak kartlı ve biyometrik sistemlerle uygulanan geçiş kontrol sistemleri aynı zamanda izleme sistemleriyle de entegre olabilme özelliklerine sahiptir.
Geçiş Kontrol Sistemlerinde, güvenlik amaçlı kullanımda daha çok Proximity ve Mifare olmak üzere, manyetik, barkodlu ve üzerine kredi yüklenebilen akıllı okuyucular, hiç karta gerek duymadan şifre yöntemi ile çalışan cihazlar ayrıca parmakizi, yüz tanıma ve damar tanıma sistemleri ile de geçiş sistemi kullanılabilmektedir. Bir merkezden yazılım vasıtası ile kontrol edilebildikleri gibi bağımsız çalışabilen modelleri de vardır. Bu sistemler ile dead-man (bölgede bulunan kişinin hareketsizliği), last-man (boş bölgede hareket algılama) ve man-trap (bölgede yetkisiz kişi algılama) gibi senaryolar bölge güvenliği için kullanılabilmektedir.
Hırsız İhbar Sistemleri
Konut ve şirketlerde beklenmeyen tehditlere karşı; hırsızlık, su baskını, doğal gaz kaçağı vb. durumlar için kullanılan hırsız alarm sistemleri yaşam ve çalışma alanlarındaki can ve mal güvenliğinin maksimum düzeyde korunmasını sağlamaktadır.
Ev ve işyerlerinin güvenliği için, en gelişmiş ve en güvenilir kablolu/kablosuz Hırsız İhbar Sistemleri, istenirse çözüme uygun diğer elektronik algılama ve otomasyon sistemlerine entegre edilerek tesis edilmektedir.
Hırsız İhbar Sistemleri, korunacak mekanlarda; can ve mal güvenliğinin temini için birden fazla sistem çözümü ile projelendirilebilir. Örneğin; bahçe duvar ve çitleri ile çevrilmiş müstakil bir evde güvenlik çözümü, çevre güvenlik sistemi kullanılarak projelendirilir, korunacak mekanın daire veya ofis olması durumunda ise, evin/ofisin içinde uygun güvenlik sensörleri kullanılarak çözüme ulaşılabilmektedir.
Hırsız ihbar Sistemleri, can ve mal güvenliğinin yanı sıra konfor ve kolaylık içerecek şekilde; uzaktan erişim, cep telefonu ile kontrol, akıllı paneller kullanılarak ev otomasyonu; havalandırma, ısıtma, soğutma, perde/elektrikli kepenk kontrolü, havuz alarmı, su baskını ve algılama entegrasyonları sağlamaktadır.
Yangın Algılama Sistemleri
Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri , yangınla mücadelenin en önemli adımıdır.
Yangın Algılama Sistemleri; konut, rezidans, AVM gibi her türlü yaşam alanlarında, endüstriyel binalarda, fabrikalarda, üretim tesislerinde, her türlü cihaz ve malzemelerin saklandığı depolarda yangından korunma ve erken uyarı sistemi ile can ve mal kayıplarının önüne geçilmesine yönelik tasarlanan sistemlerdir.
Yangın Algılama Sistemleri, çeşitli sensörler ile yangının başlangıcını algılayarak, en kısa sürede müdahale edilmesini sağladığı gibi, önceden planlanan bina kaçış ve tahliye senaryosuna istinaden; elektriği, asansörleri, yangın çıkış kapılarını, turnikeleri, garaj giriş bariyerlerini ve diğer hidrolik yol/mantar güvenlik bariyerlerini otomasyona bağlı olarak serbest bırakıp tehlikenin büyümesini önleyerek binanın tahliyesini kolaylaştırmaktadır.
Bunun yanı sıra, dedektörlerinden aldığı alarmı yorumlayarak çıkışlarını (söndürme sistemi, siren, telefon hattı vs.) aktif hale getiren bu sistemlerde kullanılan dedektör tipleri şöyledir: Duman Dedektörü (optik ve radyoaktif), ışın dedektörü, alev dedektörü, sabit sıcaklık dedektörü, sıcaklık artış dedektörü, kombine dedektörler (duman ve sıcaklık..vs.)
Acil Çıkış ve Yangın Kaçış Yönlendirme Üniteleri
Binada yangın esnasında kaçış güzergâhı ve acil yangın çıkış kapılarını gösterecek şekilde, sürekli çalışan, düşük güç tüketimli, uzun ömürlü, LED teknolojili ve olabilecek elektrik kesintilerinde minimum 2 saat çalışacak şekilde bütün katlar yangın kaçış yönlendirme üniteleri ile işaretlenebilmektedir.
Çevre Güvenlik Sistemleri
Özel mülkiyet sınırlarının hırsızlık amaçlı girişimlere karşı korunması ve tehdidin en dış çevrede algılanmasına yönelik oluşturulan bir güvenlik önlemidir. Aktif Kızılötesi Bariyer, Harici Pır dedektör ve Mikrodalga Dedektörlerinin yanı sıra, fens üzeri algılayıcı ve toprak altı Çevre Çit Algılama bu alandaki en önde gelen sistemlerdendir.
Elektronik Güvenlik Sistemlerinin en dış halkası olan Çevre Güvenlik Sistemleri, korunacak mekanların mümkün olan en dış bölgesini (bahçe, duvar, çit gibi) çevreleyen hat boyunca, diğer elektronik güvenlik sistemlerine entegre edilerek tesis edilir. Böylece, tehdidin izleme ve kayıt altına alınabilmesi, belirlenen sınırların izinsiz olarak aşıldığı noktaya otomatik olarak yönlendirme yapılabilmesi ve şüpheli durumların incelenebilmesi için geçmişe dönük alarm kayıtlarının operatör bazında arşivleme yapılabilmesi sağlanır.
Çevre güvenliği ve fiziksel izinsiz giriş tespiti, kritik altyapı ve büyük ölçekli ticari kompleksler için hayati önem taşımaktadır. İster resmi ve askeri özel mülk tesisler olsun ister ticari- endüstriyel alanlarlarda olsun önemli tüm bölgelerde güvenilir ve verimli, riskleri ortadan kaldıran bir sisteme sahip olunması günümüzde önem kazanmaktadır ve zorunludur. Video izleme benzeri diğer teknolojilerle birlikte, otomatik kamera izleme, zoom, nesne sınıflandırması, genel haritalar üzerinde görselleştirme ve benzerleri sayesinde otomatik, gelişmiş doğrulama ile bir araya getirilmiş çok yüksek tespit kalitesi elde etmek mümkündür. Kritik altyapı bölgelerinde daha iyi güvenlik sağlamanın yolu, birden fazla güvenlik teknolojisini bir araya getirmektir. Gelişmiş uyarı amacıyla iç mekan tespit sistemleri çevre koruma ile genişletilebilirken çit ve aktif IR, çit ve mikrodalga, hareket ve video izleme veya bunların kombinasyonu gibi birden fazla teknoloji çevre güvenliğinde bir araya getirilebilmektedir.
Çevre güvenlik cihazları ile binanın tüm çevresi ve bahçe alanı kontrol altına alınmaktadır. Böylece, dış çevre duvarı üzerinden gelebilecek her türlü istenmeyen sızma/girişler panel veya yazılım üzerinden izlenerek ilgili durumlarda sesli ve ışıklı uyarı verebilmektedir, ayrıca Kapalı Devre TV Sistemi ile de entegre edilebilmektedir.
Araç Plaka Tanıma, RFID, HGS ve Araç Altı Görüntüleme Sistemi
Otopark girişlerinde ve Karayolları uzerinde seyreden araçları plakaları vasıtasıyla tanımlamaya yarayan görüntü işleme teknolojisidir. Otopark araç kontrolü, çalıntı araç tespiti, sınır araç kontrolü gibi birçok değişik amaçla kullanılabilmektedir.
Otoyol trafik güvenliğinin sağlanması, güvenlik güçlerinin; çalıntı araç, kaçakçılık amacıyla kullanılan araçların takibi, trafiği etkileyen hız ve şerit ihlallerinin tespiti ve bu araçların yakalanmasına yönelik olarak, bu sistemin yaygın olarak kullanıldığı ve efektif sonuçların alındığı ve özellikle güvenlik güçleri tarafından talep edilen sistemlerdir.
HGS ve plaka tanıma sistemleri özellikle Konut, Plaza, AVM, Araç Plaka Tanıma, RFID, HGS ve Araç Altı Kamu vb. gibi binaların giriş ve çıkış kontrolünün sağlanması açısından son son yıllarda yaygın biçimde tercih edilen bir sistem olmuştur.
Araç Altı Görüntüleme Sistemi:
Korunan mekanlara alınacak bütün araçların; taşıyabileceği bomba ihtimalinin ortadan kaldırılması amaçlamaktadır.
Güvenlik personellerinin araç içi ve bagaja yapılan, gözle kontrolün yanı sıra, esas tehlikenin araç altına yerleştirilebilecek parça tesirli bombalar olmasıdır. Araç altlarının özel bir platformda zemine yerleştirilen ve kameralar ile kayıt altına alınarak elde edilen araç görüntülerinin aracın daha önceki geçişlerine ait görüntülerle bir program üzerinden otomatik olarak karşılaştırılabildiği ve olası bir farklılıkta operatöre uyarı veren sistemlerdir.
Line scan (satır tarama) görüntüleme yapabilen bu sistemler gelişen teknoloji sayesinde artık area scan (alan taraması) teknoloji ile kesintisiz ve düzgün görüntüleme yapılabilmekte, ayrıca siyah-beyaz olan görüntüleme teknoloji ise yerini renkli görüntü verebilen sistemlere bırakmakta ve böylelikle daha güvenli sonuçlar alınabilmektedir.
Acil Anons ve Seslendirme Sistemleri
Acil Anons Sistemleri, işyerlerinden çok katlı bina, alışveriş merkezleri ve fabrikalara kadar her türlü işletmede, acil durum senaryolarının işletme içinde hayata geçirilmesi, çalışanların ve ziyaretçilerin doğru ve hızlı biçimde bilgilendirilmeleri, haberleşmenin sağlanması ve geri plan müzik yayını amacıyla kullanılır.
Yangın veya herhangi bir acil durumda alarm mesajlarının Acil Anons ve Seslendirme Sistemleri iletimi veya genel amaçlı anons iletimi ile sürekli fon müziği yayınlaması amacıyla ileri teknolojinin gereklerini yerine getiren sistemlerdir. Acil anonsta amaç insanların güvenli bir şekilde ortamdan tahliye edilmesini sağlamaktır. Sistemlerin kurulacağı yerlerin büyüklüğü ve bölge zone sayıları, sistemin yapısını belirlemektedir.
Kurulan sistemler, yangın algılama gibi sistemlerle entegre olarak çalışabilmektedir. Seslendirme sistemlerinde amaç sadece müzik yayını ve anons yapılabilmesini sağlamak değil, yayının anlaşılabilir, güvenli ve sürekli olmasını da sağlamaktır.
Bekçi Tur & Kontrol Sistemleri
Bu sistem sayesinde güvenlik personellerinin daha önceden belirlenen güzergahta turlarını muntazam tamamlayıp tamamlamadığının ve tur bilgilerinin saklanması sağlanmaktadır. Bağlı yazılım ile günlük ya da haftalık olarak rapor halinde görüntülenebilmektedir.